Microdosering ritmes of protocollen
Microdosering ritmes, of protocollen, zijn van groot belang als je wilt beginnen met microdosing. Het is belangrijk een ritme te zoeken dat bij je past. Bij het microdoseren met truffels, waar we het hier over hebben, is de werkzame stof psilocybine (dit wordt in de maag omgezet naar de eigenlijke werkzame stof psilocine). Het lichaam bouwt hier gewenning tegen op, met andere woorden, het lichaam wordt snel beter in het afbreken van de werkzame stof. Daarom heeft het weinig zin om langere tijd elke dag te microdoseren. Het inbouwen van een of twee (of meer) reset dagen waarop je niets neemt, zorgt ervoor dat de werking optimaal blijft.
De meest gebruikte microdosing protocollen zijn:
* Fadiman protocol. Eén dag wel, 2 dagen niet. Dit is het standaard ritme dat ook op de verpakking van de Microdosing XP truffels aangegeven wordt. Een heel veel gebruikt ritme, genoemd naar James Fadiman, één van de pioniers in het onderzoek naar microdosing. Het ideale ritme om mee te beginnen.
* Twee dagen wel, twee dagen niet. Na twee 'werkzame' dagen volgt een overgangsdag. 48 uur na de laatste inname is alle werkzame stof uit het lichaam verdwenen. De vierde dag is de 'reset' dag: een normale dag, geen werkzame stof, geen direct effect.
* Om de andere dag. Ofwel dag 1 wel, dag 2 niet, enz. Veel mensen die een dipje ervaren op de 'reset dag' gebruiken dit protocol. Het is een redelijk intens protocol maar sommige gebruikers zweren erbij.
* Vier dagen wel, drie dagen niet. Een zeer intensief protocol voor mensen die de intentie hebben hard aan zichzelf te werken. Dit wordt vaak verder ondersteund door begeleiding en / of het gelijktijdig gebruik van andere supplementen het zogenaamde 'stacking'. Zo wordt het effect versterkt. Een voorbeelden van stacking is de vaak gebruikte combinatie van microdosing truffels met Lion's Mane (voor 'breinkracht'). Ook de combinatie van microdosing truffels met Cordyceps (voor 'lichaamskracht') is populair. Lees hier meer over in het artikel over stacking.
Naar eigen inzicht
* Oftewel een intuïtief ritme. Ervaren microdosers krijgen op een gegeven moment een goed gevoel voor wanneer het nodig of nuttig is om een microdosis te nemen. Ze volgen dan hun eigen intuïtie of gevoel en plannen niet meer volgens een strak microdosing ritme. Als je begint met microdosing, raden we dit intuïtieve gebruik af. Eerst is het van belang te ervaren en te weten te komen wat het voor je doet en hoeveel en hoe vaak voor jou optimaal is. Daar kom je niet achter als je 'zomaar wat doet'. Luister goed naar je lichaam, analyseer wat microdosing voor je doet en probeer uit welk ritme voor jou goed werkt. Houd je zeker in het eerste jaar steeds aan één van de bovenstaande ritmes.
Is microdosing helemaal nieuw voor je, dan raden we het Fadiman protocol aan. Zo begin je rustig en laag gedoseerd en heb je de tijd om waar te nemen wat het precies met je doet.
Geef het tijd
Als je begint met microdosing is het goed om te weten dat de gunstige effecten soms pas na enige tijd merkbaar zijn. Probeer het daarom zeker een week of drie à vier achtereen om te ervaren of het voor jou werkt. Over het algemeen wordt aanbevolen maximaal twee maanden achtereen microdosing toe te passen. Daarna volgt een reset periode van 2 tot 4 weken. Sommige mensen ervaren een snelle werking van de positieve effecten van microdosing en nemen al na één maand microdoseren een paar weken 'reset'.
Optimale ritme en hoeveelheid
Probeer zelf uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Het mooiste is als je de optimale verhouding tussen inname (zo laag mogelijk) en effect (zo groot mogelijk) weet te bereiken. Deze ideale dosering wordt de 'sweet spot' genoemd en die kan je zelf vinden door voorzichtig te experimenteren. Hoe je dat aanpakt, kan je in dit artikel lezen: vind je persoonlijke sweet spot.